Feestelijk openingsconcert

Maandag 16 september 2019 van 20:30 tot 22:00


Concert
Sint-Baafskathedraal

Beschrijving

Voor een openingsconcert mag het altijd nét ietsje meer zijn. Gent Festival stelde een bijzonder programma samen rond het jaarthema Verbeelding, waarin wordt gepeild naar de dunne grens tussen licht en donker, tussen leven en dood, tussen het aardse en het transcendente.
Onder de gewelven van de Sint-Baafskathedraal, een van de symbolen van de menselijke scheppingsdrang, tracht dit concert vat te krijgen op de cumulatieve verbeelding van verschillende generaties kunstenaars die zich hebben gelaafd aan de symboliek van licht en donker. De ontmoeting tussen schrijfster Maud Vanhauwaert en drie topensembles - Amsterdam Sinfonietta, Cappella Amsterdam en Belgian Brass – voegt een nieuw hoofdstuk toe aan dat verhaal.

De Engelse renaissancecomponist Thomas Tallis wijdde er enkele intieme motetten aan, die vier eeuwen later een inspiratiebron werden voor de bekende Fantasia on a Theme by Thomas Tallis die zijn landgenoot Ralph Vaughan Williams schreef voor de kathedraal van Gloucester. De titel ‘fantasia’ is geen toeval: Vaughan Williams laat zijn fantasie de vrije loop in een schier eindeloze omspelingen van het originele thema.

Ook de Venetiaan Giovanni Gabrieli was doordrongen van het mysterie van licht en donker. Om de contrasten in zijn muziek nog meer te beklemtonen, stelde hij twee koren op aan weerskanten van de Basiliek van San Marco; opnieuw een techniek die Vaughan Williams later zou overnemen.

Ook recentere componisten deelden deze fascinatie voor licht en de daarmee verbonden idee van het transcendente. Geen componist weet deze dimensie beter te treffen dan de Est Arvo Pärt. Hij schreef zijn Kanon Pokajanen, waaruit het serene slotdeel klinkt, voor de kathedraal van Keulen.

Deze openingsavond is meer dan een concert. De volledige ruimte wordt overspoeld door klanken die van alle kanten komen. Zo wordt het een totaalervaring die minstens zes zintuigen aanspreekt, waarbij de luisteraar voor even opgaat in hetgeen hem overstijgt. Deze geestverruimende ervaring zet alvast de toon voor drie weken Gent Festival!

UiTPAS
Wie in aanmerking komt voor het kansentarief, geniet van 80% korting op vertoon van de UiTPAS. Tickets aan kansentarief zijn enkel verkrijgbaar aan de balie van Tickets Gent.

PRIJS
Categorie 1: €58,00
Categorie 2: €38,00

Bron: UiTinVlaanderen.be

Locatie

Sint-Baafsplein
Gent 9000

Organisator

Gent Festival Van Vlaanderen

Contact

Sint-Baafsplein
Gent 9000

Prijs

€ 38mei 2019

juni 2019

juli 2019

augustus 2019

oktober 2019

november 2019

december 2019

januari 2020

februari 2020

maart 2020

april 2020

 Top