Het uitvoeren van dringende herstellingswerken aan de Gotische westertoren van de Sint-Michielskerk
Tijdens de eerste bouwfase, vermoedelijk aanvangen in 1440, werd de westpartij, het schip en transept van de kerk opgetrokken. Er werd toen begonnen met de westtoren. In 1480 werkte men nog aan de westbouw.
De sobere laatgotische Sint-Michielskerk werd volledig opgetrokken uit Brusseliaanse zandsteen en Lediaanse steen.
Begin 2022 vielen brokstukken van het voorportaal van deze als monument beschermde kerk aan het Sint-Michielsplein en de onafgewerkte massieve westtoren. Na een onderzoek door Monumentenwacht Oost-Vlaanderen werden loszittende stenen weggehaald, om verder gevaar te vermijden. Er was nooit een groot gevaar voor passanten, maar de kerk bleek wel erg te lijden onder de luchtvervuiling. Het werd duidelijk dat een grondige restauratie zich opdringt.
In opdracht van de kerkfabriek van de Sint-Michielskerk werd eind oktober 2024 gestart met de uitvoering van de met de meest dringende werken van de toren: de restauratie van het portaal, de borstwering boven het portaal en het maaswerk van het raam boven het inkomportaal.
De werken zullen 150 werkdagen duren en zullen in principe tegen de start van het toeristisch seizoen april 2025 voltooid geraken. De kostprijs van deze werken bedraagt 382.000 euro. 92.000 euro daarvan wordt gedekt door een Vlaamse erfgoedpremie.
Tijdens de restauratiewerkzaamheden zal de kerk toegankelijk blijven voor de eredienst.
Later zal ook de rest van de toren aangepakt worden.