Uitbreiding van het samenwerkingsverband binnen Monumentale kerken Gent (MKG) vzw

Geplaatst op woensdag 10 april, 2024

Uitbreiding van het samenwerkingsverband binnen Monumentale kerken Gent (MKG) vzw

 

Monumentale kerken Gent (MKG) vzw werd eind 2011 opgericht.

De vereniging heeft tot doel de samenwerking tussen alle Gentse monumentale kerken te ondersteunen, om te beginnen tussen de vijf centrumkerken met name de Sint-Baafskathedraal, de Sint-Jacobskerk, de Sint-Michielskerk, de Sint-Niklaaskerk en de Onze-Lieve-Vrouw Sint-Pieterskerk, om zo hun cultureel erfgoed op een serene en publieksvriendelijke te ontsluiten.

Deze vijf monumentale (centrum)kerken van Gent vormen een uniek ensemble van vijf historische kerken op loopafstand van elkaar. Zij herbergen kunstwerken met wereldklasse waarvan enkele voorkomen op de Vlaamse Topstukkenlijst.

Deze kerken worden voorgesteld op de meertalige website www.mkgent.be 

Deze kerken konden de voorbije jaren meer ontsloten worden door het ontwikkelen van enkele initiatieven :

  • zoals het ontwikkelen van de website www.mkgent.be
  • de uitgave van een presentatiefolder in meerdere talen en de Erfgoedsprokkel en de Heritage Gems
  • het nazicht en de opmaak van de inventarissen van het roerend kunst- en cultuurpatrimonium
  • de vorming van de onthaalvrijwilligers
  • het voorzien van verwelkomborden
  • de realisatie een educatieve brochure (een ontdek- en doeboekje ‘Mee met Bavo’ ) over de Sint-Baafskathedraal
  • het plaatsen van een onthaalbalie in de kerken en het voorzien van middelen voor de ontsluiting van de kerken met gebruik van hedendaagse communicatiemiddelen. Zoals een (meertalige) informatiezuil met een aanraakscherm (touch screen), een interactieve ontsluiting van de kunstobjecten in de kerken (met een toepassing van de Erfgoed App van FARO, het Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed) en toelichtingsborden bij de kunstobjecten.

De statuten van MKG laten de uitbreiding van het aantal leden/ kerken toe.

In de Algemene Vergadering op 06 december 2023 werden  4 nieuwe leden verwelkomd :

  • de Heilige Kerst- / Sint-Salvatorkerk met de Oekraïense Grieks-Katholieke gemeenschap in Gent
  • de Onze-Lieve-Vrouw Presentatiekerk (in het Begijnhof Onze-Lieve-Vrouw ter Hoye)
  • de Sint-Martinuskerk (Ekkergem)
  • de Onze-Lieve-Vrouw Geboortekerk te Mariakerke (in de dorpskern met ook de bisschoppelijke neogotische galerij op de ommuurde begraafplaats) verwelkomd.

MKG heeft een nieuwe presentatiefolder van begin 2024 met de negen kerken.
Deze presentatie is online te bekijken via volgende link : MKG_presentatiefolder_2024

Het religieuze erfgoed van meer dan elf eeuwen kerkgeschiedenis is ook een belangrijk onderdeel van toerisme en marketing van de Stad Gent. Door de recente uitbreiding met deze kerken kan nu nog een rijker, diverser en meer geografisch verspreid beeld van dat erfgoed (de kerk en zijn plek) in onze stad ontsloten worden.

In eerste instantie focuste MKG zich op het onder de aandacht brengen van deze kerken in de externe communicatie van MKG.

Wat tijdens de jaarwisseling 2023-2024 kon gebeuren via de nieuwe MKG presentatiefolder, met de voorstelling van MKG en de nu 9 kerken. Deze folder wordt in de taalversies (in het Nederlands, Frans, Duits, Engels en Spaans) gratis ter beschikking gelegd in de kerken, en de balie van Visit Gent en de Stadswinkel van Gent.  

In 2024 en volgende jaren wordt werk gemaakt van de uitbreiding van de website www.mkgent.be met de voorstelling van de nieuw toegetreden leden / kerken en het uitrusten van de kerken met het voorzien van de zelfde middelen als al aanwezig in de centrumkerken voor de ontsluiting van dit religieus erfgoed.

Alle Categorieen

 Top